Managerii spitalelor braşovene se opun într-un glas propunerii guvernului de comasare a unităţilor medicale. Edilii judeţeni sunt hotărâţi să organizeze un referendum pe această temă, la care braşovenii vor fi chemaţi să spună „da" sau „nu" comasării spitalelor.
Referendumul a fost propus astăzi de preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, după o întâlnire cu managerii spitalelor vizate. În prealabil, acesta va înainta Ministerului Sănătăţii un memoriu semnat de toţi managerii spitalelor braşovene. „Populaţia trebuie să fie consultată în legătură cu această idee a comasărilor spitalelor. Din păcate, nu s-a făcut o analiză coerentă şi precisă a realităţilor şi necesităţilor medicale", a declarat Aristotel Căncescu.
Directorii unităţilor medicale au motivat pe larg inconvenientele preconizatei comasări. Aceştia sunt de părere că decizia ar duce la scăderea calităţii actului medical şi la acumularea unor cheltuieli nejustificate.
„Din punctul nostru de vedere, Spitalului Judeţan nu îi lipseşte decât o secţie de ginecologie, care ar putea fi înfiinţată şi nu mutată. Comasarea va creşte cheltuielile, nu le va diminua", este de părere Marius Neculoiu, managerul Spitalului Judeţean Braşov.
Mai mult, medicii cred că în noua formulă, pacienţii ar ajunge să fie plimbaţi nejustificat între pavilioanele de specialitate ale spitalului.
„Secţia de Primire Urgenţe a fost dimensionată pentru 65.000-67.000 de cazuri anual. Noi şi aşa, fără comasare, am avut anul trecut 110.000 de cazuri, adică o medie de 300 pe zi. În condiţiile în care şi medicii de urgenţă pleacă să profeseze în străinătate, nu cred că vom putea face faţă unui număr şi mai mare de pacienţi, adus prin comasare", a explicat Cristina Vecerdi, şefa UPU de la Spitalul Judeţean.
La Braşov, s-a propus includerea Maternităţii şi a spitalelor de Pediatrie, Boli Infecţi