În perioada în care Petrom se pregăteşte să înceapă testele la noua centrală electrică pe care o construieşte la Brazi (judeţul Prahova), investiţie de 500 de milioane de euro, compania primeşte o lovitură puternică: nu va putea utiliza doar gaze de producţie internă pentru a produce electricitate, aşa cum îşi planificase.
Potrivit unui ordin comun al Ministerului Economiei, ANRE şi ANRM, compania este obligată să-şi formeze un coş de gaze interne şi de import, la fel ca toţi ceilalţi consumatori din piaţă, pentru orice activitate care nu este legată de operaţiunile petroliere.
Reamintim că preţul de import este dublu faţă de cel al gazelor interne. Petrom şi-a planificat ca această centrală să funcţioneze la capacitate maximă la finele anului, urmând să consume un miliard de metri cubi de gaze pe an. Unitatea va avea o putere de 860 de MW, mai mare decât a unui reactor nuclear de la Cernavodă, şi va genera circa 10% din producţia naţională de electricitate.
Citiţi şi Petrom începe în primăvară testele la centrala electrică de la Brazi - prima termocentrală privată din România.
Ordinul, publicat în Monitorul Oficial din 19 ianuarie, este de fapt modificarea unui act normativ precedent. Astfel, sunt introduşi în categoria celor care trebuie să-şi facă un coş de gaze „titularii de acorduri petroliere, pentru cantităţile de gaze naturale utilizate pentru consumul propriu, la toate locurile de consum, la sediul principal, precum şi la sediile filialelor, sucursalelor, agenţiilor, reprezentanţelor, punctelor de lucru şi ale celorlalte sedii secundare, în derularea tuturor activităţilor, cu excepţia operaţiunilor petroliere şi a consumurilor tehnologice specifice acestora".
Petrom a contestat ordinul
Contactaţi de „Adevărul", reprezentanţii Petrom ne-au declarat că au luat toate măsurile legale pentru a contesta acest ordin.