Guvernul a decis, miercuri seara, printr-un proiect de lege, desfiinţarea funcţiei de inspector guvernamental, persoanele care ocupă în prezent aceste posturi urmând să fie trecute într-un corp de rezervă, informează Mediafax.
Proiectul a fost transmis Parlamentului pentru dezbatere în regim de urgenţă.
"Una dintre cele mai importante prevederi se referă la desfiinţarea funcţiei publice de inspector guvernamental. Cu alte cuvinte, dispare funcţia de inspector guvernamental, dar persoanele care au în prezent această calitate rămân în continuare înalţi funcţionari publici şi vor intra într-un corp de rezervă. De aici pot fi selectaţi pentru a ocupa o poziţie care necesită calitatea de înalt funcţionar public sau pot merge pe o poziţie inferioară, dacă doresc şi dacă cer acest lucru. Diferenţa este că nu vor mai fi plătiţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Potrivit datelor prezentate la Palatul Victoria, la Secretariatul General al Guvernului sunt înregistrate în prezent 77 posturi de inspector guvernamental. Costurile totale aferente anului trecut pentru inspectorii guvernamentali s-au ridicat la aproape 5 milioane lei, din care suma destinată salariilor, primelor de vacanţă şi a plăţii celui de-al 13-lea salariu a reprezentat 3,642 milioane lei, fondurile pentru deplasări la domiciliu şi sume forfetare s-au ridicat la 350.000 lei, iar contribuţiile angajatorului reprezentau aproximativ un milion de lei.
"Pentru 2011, putem spune că cheltuielile cu activitatea inspectorilor guvernamentali ar fi fost comparabile cu cele de anul trecut", a adăugat oficialul guvernamental.
La sfârşitul anului trecut, a fost prezentat un proiect de lege care releva că funcţia de inspector guvernamental va fi scoasă din categoria înalţilor funcţionari publici, iar cei care ocupă aceste funcţii vor fi transferaţi într-un corp de rez