Guvernul francez recunoaşte că în prezent se inspiră din modelul economic şi de gestiune german, în vederea depăşirii crizei economice. Cele două "locomotive" ale Uniunii Europene, Franţa şi Germania, deşi au colaborat exemplar după al doilea Război Mondial, pentru a construi o nouă configuraţie politică pe continent nu şi-au depăşit totuşi niciodată o anumită rivalitate tradiţională.
Opinia publică franceză are motive să fie surprinsă întrucât, brusc, liderii ei aflaţi la putere încep să elogieze fără rezerve rigoarea bugetară germană şi priceperea Berlinului în materie de strategie economică.
"Pe toate fronturile economiei (disciplină bugetară, fiscalitate, competitivitate), Germania a devenit un exemplu pentru Guvernul francez", notează un comentator al Agenţiei France Presse.
Raportul de forţe dintre cele două principale economii ale zonei euro nu a fost întotdeauna în favoarea Berlinului. Germania a fost însă ceva mai rapidă cu unele reforme esenţiale realizate între 1998 şi 2005 de cancelarul Gerhardt Schröder. Aceste reforme sunt sursa performanţelor economice actuale ale Germaniei, care afişează anul acesta o creştere economică de 3,6%, în timp ce Franţa abia se poate lăuda cu 1,5%. Ca să nu mai spunem că Germania străluceste şi la capitolul exporturilor şi al excedentelor comerciale, în timp ce Franţa acumulează deficituri.
Nu întâmplător, în aceste condiţii, Parisul este tentat să-i lase Berlinului misiunea de a concepe configuraţia viitoarei guvernanţe economice europene.
Cu un an în urmă, Parisul avea încă numeroase critici de formulat la adresa modelului german. Astăzi, însă, după cum se arată şi într-un raport înaintat Guvernului francez, recomandarea numărul unu este : să ne inspirăm din ceea ce fac germanii.
Guvernul francez recunoaşte că în prezent se inspiră din modelul economic şi de gestiune german, în ved