Pretul petrolului ar putea creste, cu consecinte grave pentru economia globala, daca cele mai recente dezvaluiri Wikileaks se dovedesc adevarate: rezervele de petrol din Arabia Saudita nu ar fi atat de mari pe cat se estimeaza, iar "varful" extractiei ar putea fi atins in 2012, dupa care ar incepe declinul rezervelor de hidrocarburi.
Este cel mai urat vis al economistilor: atingerea "varfului" productiei de petrol la nivel mondial. Dupa acest moment, pe care unii il estimeaza a avea loc chiar in 2012, ar urma un declin accentuat al rezervelor de titei, declansand o explozie a preturilor, pe masura ce hidrocarburile se imputineaza.
Temerile americanilor potrivit carora Arabia Saudita are cu 300 de miliarde de barili mai putin decat se estimeaza (adica cu aproximativ 40% mai putin), au fost facute publice de noile dezvaluiri Wikileaks, citate de The Guardian.
In telegramele ambasadei SUA de la Riyad, Washingtonul este avertizat sa ia in serios dezvaluirile unui inalt director din guvernul saudit, bun cunoscator al problematicii petrolului. Daca rezervele Arabiei Saudite ar fi intr-adevar cu 40% mai mici decat se stie, atunci pretul petrolului nu ar mai putea fi tinut sub control.
Dezvaluirile Wikileaks vin intr-o perioada in care barilul de petrol a ajuns sa se tranzactioneze pe bursa la peste 100 de dolari barilul, sub presiunea evenimentelor din Orientul Mijlociu si a cererii globale.
Multi analisti se asteapta ca Arabia Saudita si partenerii din cartelul Opec vor pompa mai mult petrol daca preturile ridicate risca sa micsoreze cererea. Insa in lumina noilor revelatii devine limpede ca o crestere a cantitatii extrase nu este posibila.
Sadad al-Husseini, geolog si fost sef de exploatare la monopolul saudit Aramco, i-a spus consulului american la Riyad, in noiembrie 2007, ca nu se poate ajunge la c