Noua Lege a educaţiei a provocat nemulţumiri în lanţ, în special în rândul rectorilor. Actul normativ publicat în Monitorul Oficial la 10 ianuarie aduce schimbări majore şi în învăţământul preuniversitar.
Articolul 215, alineatul 3, din Legea educaţiei menţionează că „persoanele care ocupă o funcţie de conducere sau de demnitate publică nu pot exercita funcţia de rector pe perioada desfăşurării mandatului". În plus, la alineatul 4 se precizează că „funcţia de rector este incompatibilă cu deţinerea de funcţii de conducere în cadrul unui partid politic, pe perioada mandatului". Acestea sunt principalele două prevederi care au pus pe jar lumea academică întrucât patru rectori, care sunt şi parlamentari sunt obligaţi să opteze pentru una dintre funcţii.
Este vorba despre rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica Bucureşti, Ecaterina Andronescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Timişoara, Ştefan Drăgulescu şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Bucureşti, Florian Popa.
Un alt articol care a provocat haos printre universitari este cel legat de nepotism. Rudele până la gradul III inclusiv nu mai pot ocupa concomitent funcţii de conducere în aceeaşi instituţie de învăţământ superior.
Schimbări și în învățământul preuniversitar
Legea educaţiei aduce schimbări majore şi în învăţământul preuniversitar. Astfel, introducerea clasei pregătitoare în învăţământul primar intră în vigoare începând cu anul şcolar 2012-2013, când practic cei mici vor merge la şcoală de la şase ani.
De asemenea, clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu începând cu generaţia de elevi care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012. Şi bacalaureatul se va desfăşura după reguli noi, dar abia pentru absolvenţii liceului din anul 2016.