După ce au fost condamnate pentru că au reacţionat târziu la criza creditelor ipotecare, acestea sunt acum precaute
Însă, scăderea ratingurilor unor ţări sperie şi mai mult investitorii, majorând costul refinanţării datoriilor
Controlul pe care statele bogate, dar puternic îndatorate, îl arată reprezintă mesajul corect, cu privire la disciplina fiscală, însă acesta vine la timpul nepotrivit, afectând mai degrabă recuperarea economică. Faptul că multe ţări trebuie să reducă datoriile şi deficitele bugetare pentru stabilizarea pe termen lung a economiilor este greu de disputat. În acest context, Japonia, Statele Unite, Marea Britanie şi unele ţări de la periferia Europei încă mai au probleme grave economice, care determină ca reducerea drastică a cheltuielilor să fie şi mai dificilă, scrie Reuters.
Ce ţară va urma să fie retrogradată?
Standard & Poor's a redus ratingul Japoniei luna trecută, iar acest lucru ridică întrebări legate de ce ţară va urma să fie retrogradată.
SUA sau ţările din Europa ar putea fi următoarele pe listă, iar ritmul lent de redresare a finanţelor publice ar putea determina o nouă creştere a randamentelor bondurilor. Acest lucru va condamna ţările bogate la un nou an de creştere economică lentă, iar din ce în ce mai mulţi bani se vor îndrepta către pieţele emergente.
"Va fi destul de dificil pentru Guvernul Statelor Unite să evite o scădere a ratingului", a declarat Guy LeBas, din cadrul Janney Montgomery Scott, adăugând că SUA reprezintă referinţa după care creditul la nivel mondial este măsurat. "Prin urmare atunci când punctul de referinţă este lovit, toată lumea va fi afectată", a continuat aceasta.
Riscurile de incapacitate de plată au început să crească
Riscurile de intrare în incapacitate de plată au început să crească, după cum arată evoluţia CDS-urilor (credit