Capul de afiş al Festivalului de Film de la Berlin este lung-metrajul de debut al lui Ralph Fiennes,
cu Liam Neeson şi Kevin Spacey, iar cele mai aşteptate pelicule sunt filmele de artă în 3D.
Cea de-a 61-a ediţie a Berlinalei începe mâine, cu 16 pelicule din toată lumea înscrise în competiţia pentru Ursul de Aur, trofeu ce va fi acordat pe 19 februarie de un juriu prezidat de Isabella Rossellini, actriţă şi regizor.
Puţine filme americane
Ca şi în trecut, Berlinala prezintă filme cu teme sociale sau pelicule ce spun poveşti despre relaţii personale conflictuale. De data aceasta nu se aşteaptă nimeni la o competiţie foarte dură, iar prezenţa filmelor americane este destul de scăzută. Cea mai recentă producţie a fraţilor Joel şi Ethan Coen, „True Grit", cu Jeff Bridges şi Matt Damon în rolurile principale, va deschide festivalul mâine seară. Pelicula, o reinventare a westernului clasic, este nominalizată la 10 premii Oscar, iar premiera românească va avea loc imediat după încheierea Berlinalei, pe 25 februarie.
Berlinale Film Market este un alt punct important pe harta festivalului, unde este programată şi previzualizarea unui scurt fragment de trei minute din noua peliculă semnată de Madonna, „W.E.". Organizatorii chiar speră să beneficieze de prezenţa ei. „W.E." prezintă aventura romantică a două femei cu nume similare, Wallis Simpson, iubita americană a regelui britanic Edward al VIII-lea, şi newyorkeza Wally Winthrop. Vedetele americane ar putea fi văzute pe covorul roşu la premiera mondială a filmului „Margin Call", realizat de regizorul debutant J.C. Chandor, cu Kevin Spacey, Demi Moore şi Jeremy Irons în rolurile principale. „Margin Call" este o poveste despre cum suportă începutul crizei financiare o bancă de investiţii.
„Una dintre tendinţele acestui an a fost orientarea spre regizorii tineri şi în special spre regizori tin