Tinerii ajung să fie descoperiţi de părinţi sau de medici, în urma consumului excesiv de substanţe psihoactive. Doar trei tineri care au consumat substanţe etnobotanice au cerut sprijin în 2010 la Centrul Antidrog din Alba Iulia. În accelaşi timp la medicii de la urgenţă au ajuns aproape 90 de persoane.
Specialiştii cred că tinerii nu aleg Centrul Antidrog de teamă că sunt văzuţi şi recunoscuţi, mai ales că oraşul este unul mic.
Coordonatorul instituţiei, Claudiu Duşa, consideră că asfel de persoane pot fi ajutate doar în momentul în care sunt descoperite de părinţi, profesori sau ajung la spital, după ce au consumat în exces etnobotanice.
Primul semn este schimbarea comportamentului
„Anul trecut, am consiliat social şi medical o elevă şi două studente, toate consumaseră substanţe cu proprietăţi psihoactive. Ne-au spus că s-a întâmplat ocazional, la petreceri, în general la sfârşit de săptămână, din teribilism. Abia după ce au ajuns la noi şi-au dat seama că au nevoie de ajutor de specialitate“, a explicat Claudiu Duşa.
Pentru că astfel de substanţe nu sunt foarte scumpe, părinţii nu descoperă întodeauna la timp că odraslele lor au căzut în capcana etnobotanicelor. Pe lângă familie şi profesorii au cerut ajutorul Centrului, după ce au aflat că au la clasă elevi consumatori.
„Anul trecut am avut 63 de astfel de cazuri, de părinţi şi profesori care s-au prezentat la noi să ne ceară sfaturi. Ne-au spus că, în general, s-au alarmat după ce au aflat că copiii lor au rezultate şcolare tot mai slabe sau au constatat o schimbare radicală a comportamentului în familie, dar nu erau siguri că sunt şi consumatori“, a mai adăugat Claudiu Duşa.
Agresivi cu personalul medical
În acelaşi timp, numărul consumatorilor care au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Alba Iulia s-a dublat în 2010, faţă de anu