Este binecunoscut faptul ca bancile realizau, in trecut, venituri importante din comisioanele pe care le solicitau clientilor pentru diverse servicii, cum este cel de analiza a dosarului de credit. Unele banci au renuntat temporar la acest comision in incercarea de a stimula activitatea de creditare, insa alte institutii percep o taxa de chiar 500 de euro pentru analiza solicitarii de credit.
Nivelul comisionului perceput de banci pentru analiza dosarului de credit variaza intre 25 de euro si 500 de euro, in functie de tipul de imprumut solicitat si banca aleasa pentru finantare.
In general, clientii care doresc sa obtina un credit de nevoi personale platesc un comision mai mare decat cei care opteaza pentru un imprumut imobiliar sau garantat cu o ipoteca.
Portughezii de la Millennium Bank percep, spre exemplu, un comision de 500 de euro pentru analiza creditelor de nevoi personale cu ipoteca sau un comision de 400 de euro in cazul creditelor ipotecare. Totusi, banca a eliminat pana la 30 iunie 2011 comisionul perceput la creditul ipotecar utilizat pentru refinantarea altui imprumut de acest gen. Si Banca Romaneasca percepe un comision de 500 de euro pentru creditele ipotecare sau de 2.200 de lei in cazul in care imprumuturile sunt in lei.
Bancpost percepe un comision de analiza de valoare apropiata, mai exact de 400 de euro sau 1.500 de lei pentru creditele ipotecare sau cele care sunt garantate cu o ipoteca. Spre deosebire, grecii de la Alpha Bank taxeaza analiza dosarului de credit cu 50 de euro.
Analiza dosarului de credit costa 400 de euro sau 1.720 de lei la UniCredit Tiriac Bank in cazul imprumuturilor de nevoi personale cu ipoteca si 300 de euro in cazul creditelor ipotecare.
BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor gestionate, solicita un comision de analiza de 400 de euro (sau 1.0