Noi sau vechi, locuinţele din România valorează tot mai puţin de la o lună la alta. Preţurile apartamentelor vor scădea şi în prima jumătate a lui 2011, spun specialiştii.
Piteştiul este oraşul în care s-au înregistrat cele mai mari scăderi ale preţurilor apartamentelor vechi din România. O locuinţă din acest oraş s-a ieftinit cu 12,3% în cel de-al doilea semestru al lui 2010 faţă de primele şase luni ale anului, potrivit datelor unui studiu al companiei de evaluare Darian. Astfel, cumpărătorul unui apartament de două camere de 50 de metri pătraţi ar trebui să plătească 41.650 de euro pentru o astfel de locuinţă.
Pe locul secund în topul deprecierii valorii proprietăţilor rezidenţiale vechi este Capitala. Imobilele din Bucureşti rămân însă cele mai scumpe din ţară ca preţ unitar, în pofida faptului că, în numai şase luni, au pierdut în medie 11,1% din valoarea de piaţă. În aceste condiţii, acelaşi apartament de două camere, situat în cel mai mare oraş al ţării, costă aproximativ 55.450 de euro.
Un declin semnificativ al preţurilor în ultima jumătate a lui 2010, de 10,1%, s-a consemnat şi în Galaţi. Apartamentele de două camere, situate în imobile vechi, era evaluat la finele lui 2010 la 35.600 de euro. Ieftinirii importante, de peste 9%, s-au înregistrat şi în alte oraşe mari ale ţări, precum Bacău sau Satu Mare (vezi harta). Un caz aparte, la nivel naţional, îl reprezintă piaţa imobilară din Reşiţa. În condiţiile în care locuinţele nu s-au scumpit în nicio localitate din România, apartamentele vechi din această localitate au reuşit performanţa de a conserva valoarea de piaţă de la începutul anului trecut. Două camere în oraşul bănăţean au costat de-a lungul lui 2010 aproximativ 26.000 de euro.
CLICK PE POZĂ PENTRU A MĂRI
Apartamente noi nu au cumpărători
Un segment aparte al pieţei rezidenţiale autohtone este reprezentant de