Blocaj mental cu Rusia, dificultăţi de parcurs cu Franţa, în întârziere cu China şi amânaţi la Schengen. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a făcut bilanţul unui an de mandat, admiţând că 2010 a fost unul greu pentru diplomaţia română.
„A fost dificil să păstrăm în priză proiecte şi acţiunea diplomatică propriu-zisă, în contextul unui buget foarte redus, al restructurărilor din MAE şi într-un context politic intern specific, în care spiritul partizan a sufocat de prea multe ori simţul naţional şi patriotismul", a reproşat Baconschi.
„În ceea ce priveşte Federaţia Rusă, suntem moştenitorii unor blocaje mentale", a declarat ministrul. „Într-o ţară ca Rusia, unde politicul şi economicul merg împreună, este nerealist să ne imaginăm că, fără o relansare a dialogului politic, putem să avansăm", a explicat Baconschi. „Am idei, lucrăm la câteva gesturi simbolice care să crească încrederea, şi sperăm ca anul acesta să se poată înregistra o revenire la un ton normal", a spus el.
Nu prea vă mai interesează NATO
Nici relaţia cu Ucraina nu este tocmai bună. Ministrul de Externe a evitat să răspundă când va fi reluată activitatea comisiei mixte ucraino-române privind minorităţile, suspendată de circa un an.
„Am transmis această dorinţă de conlucrare Kievului: Nu prea vă mai interesează NATO - e opţiunea suverană a oricărui stat - dar sunteţi foarte interesaţi de UE. Aveţi în acest sens un dialog de facilitare prin Polonia", a spus Baconschi adăugând că şi România este dispusă să dea o mână de ajutor.
Un pod şi jumătate cu bulgarii
Un alt eşec al MAE este ratarea aderării la Schengen în martie. „Bulgaria va fi reevaluată în martie, ne exprimăm speranţa că se vor descurca minunat şi vom redeveni tandem", a spus Baconschi. Ministrul a dat o definiţie plastică şi comunicării cu Sofia: „Cu Bulgaria avem o relaţie de bună vecinătate şi