Dobânzile la împrumuturile acordate prin programul guvernamental pot fi mai mici pentru clienții care încasează salariile prin anumite bănci sau dacă perioada de creditare este redusă.
Pentru un credit de 40.000 de euro contractat pe o perioadă de 30 de ani prin programul „Prima Casă“, clientul are de plătit o rată lunară de la 192 de euro (cât poate fi la Raiffeisen) în sus. La BCR, rata lunară aferentă acestui credit este de 210,45 de euro, la CEC Bank și la Banca Transilvania rata fiind de aproximativ 215 euro pe lună. La acestea se adaugă comisionul de 0,49% datorat Fondului de Garantare și alte comisioane, după caz. Suma totală pe care clientul o are de rambursat variază între 72.000 de euro și 81.500 de euro.
Marjele de dobândă variază de la 2,25% la BRD până la 4% la Millennium, CEC, Bancpost și Banca Transilvania. Rata de dobândă se calculează adăugând la marja băncii și rata Euribor la trei luni, care în prezent este de 1,01%. Unele bănci percep o rată de dobândă mai mică pentru clienții care își încasează salariul printr-un cont al aceleiași bănci.
Comisioane suplimentare
Spre exemplu, la Raiffeisen, 3% este marja băncii pentru clienții cu salariul la această bancă și 3,5% pentru restul. Dobânda practicată de BCR este de 4,76%/an (formată din Euribor la trei luni plus 3,75%) pentru clienții care își încasează salariul la BCR, au avut un comportament bun de plată la creditele contractate la această bancă, și de 4,96%/an, formată din Euribor la trei luni plus 3,95%, pentru clienții care nu au o relație cu banca. BRD a redus de curând cu 0,15 puncte procentuale dobânzile la creditele noi ce vor fi acordate prin programul „Prima Casă“. Astfel, pentru finanţările pe perioade cuprinse între 10 şi 20 de ani, dobânda BRD va fi calculată pe baza indicelui Euribor la 3 luni, la care se adaugă o marjă fixă de 2,25%, iar pentru creditele aco