Este vorba despre acele companii care afişează pierderi dar sunt mine de aur pentru băieţii destepţi, altfel vor fi ţinute în continuare pe buzunarul contribuabililor, a declarat, miercuri, la TVR Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti. El a mai spus că există câteva semne clare că economia României se stabilizează.
Economia va trebui să treacă de la starea de stabilizare la una de creştere, asta urmăreşte noul acord încheiat de fmi cu Guvernul României, a spus Jeffrey Franks .
Primele semne că economia se stabilizeaza sunt că ratele leului s-au stabilizat, că deficitul bugetar este acum sub control; că exporturile sunt în expansiune puternică şi deficitul de cont curent, adică diferenţă dintre exporturi şi importuri se micşorează acum, a declarat şeful echipei de negociatori a FMI .
Primul obstacol pe care credem că-l putem transforma într-un motor al creşterii sunt arieratele, a precizat Franks. Dacă guvernul se ocupă de rezolvarea acestei probleme, vor fi mai mulţi bani pentru investiţii şi creştere a economiei. A doua zonă pe care am identificat-o este a absorbţiei fondurilor europene. Sunt aproape 19 miliarde de euro la dispoziţia României. Dacă ţara ar putea absorbi în jur de patru, cinci miliarde de euro pe an, acesta va fi un sprijin direct al creşterii economiei, care ar echivala cu 2-3% din PIB.
În privinţă creşterii preţurilor la electricitate şi gaze, am convenit cu guvernul faptul că problema reală nu este preţul energiei plătit de populaţie, ci preţul pe care îl plătesc companiile. Avem nevoie de un sistem transparent unde toată lumea să plătească acelaşi preţ.
În privinţă sectorului minier. Sunt probleme în minele de cărbuni din toată Europa, a constatat Jeffrey Franks, care a adăugat că există un aranjament cu Uniunea Europeană pentru rezolvarea problemei prin închiderea graduală a minelor şi asigurarea