Ministrul român de externe crede că România ar putea adera la Spaţiul Schengen până la toamnă şi sugerează că spre sfârşitul anului ar putea avea loc o o întâlnire Băsescu-Obama. În ceea ce priveşte reformarea PDL, Teodor Baconschi susţine principiile de integritate ale Monicăi Macovei, dar nu în forma lor maximalistă şi crede că alegerea sa în funcţia de primvicepreşedinte al partidului ar fi un semn clar de înnoire.
Relaţiile României cu Franţa au fost foarte bune după aderarea României la Uniunea Europeană, cel puţin până anul trecut când Parisul a decis expulzarea romilor cu cetăţenie română. Ce altceva s-a mai întâmplat?
Teodor Baconschi: Nu s-a mai întâmplat nimic.
Nici un accident, care să explice reacţia dură a Parisului faţă de România?
T.B.: În 2008 s-a relansat parteneriatul strategic şi acum lucrăm la actualizarea foii de parcurs, care cuprinde proiecte în toate registrele, şi care a fost neglijată în ultima vreme de guvernul român, confruntat cu criza economică
Totuşi ce a determinat Franţa să se opună aderării României la spaţiul Schengen, după ce anterior fusese mereu avocatul României în faţa instituţiilor occidentale?
T.B.: După 2007, cetăţenii români au putut să circule liber în statele vestice, iar în unele locuri s-au instalat, mai mult sau mai puţin liber, comunităţi întregi. E şi problema României că nu a ştiut cum să-i integreze pe romi.
Nu e prea puţin pentru a strica o relaţie atât de veche?
T.B.: A fost un moment în care nu am gestionat cu promptitudine sensibilitatea franceză. Guvernul a fost ocupat cu stabilizarea economiei şi s-a lăsat absorbit cu totul de teme interne. Am fost destul de singur anul trecut în pilotarea acestui dosar; era nevoie de o reacţie mai amplă pentru asumarea strategiei de incluziune a romilor.
Dincolo de problema romilor este si nemultumirea unor investitori fra