Cafeneaua Turabo din zona Unirii din Capitală, care se întindea pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, a fost închisă la un an şi câteva luni după ce proprietarul, Tudor Dragomir Niculescu, a investit 150.000 de euro în locaţia situată în apropierea Centrului Vechi, cel mai fierbinte pol de consum din Bucureşti.
Recent, în zonă s-a închis şi cofetăria Tip Top, iar pentru acel spaţiu, potrivit datelor ZF, chiria pe metru pătrat era de circa 37 de euro. Mai mult, chiria pe bulevardul I.C. Brătianu, situat în apropiere, era în primul semestru al lui 2010 de circa 50 de euro pe metru pătrat, potrivit companiei de consultanţă imobiliară Morea Real Estate Services. La o chirie medie de 40 de euro per metru pătrat, Niculescu trebuia să plătească lunar pentru spaţiul de la Unirii circa 8.000 de euro, potrivit calculelor ZF. Omul de afaceri nu a putut fi contactat de ZF până la închiderea ediţiei.
În prezent lanţul de cafenele numără 31 de spaţii, după închiderea unităţii din zona Unirii, potrivit datelor de pe site-ul companiei, faţă de 44 în noiembrie 2009, când a fost deschisă cafeneaua. În septembrie anul trecut, când mai avea 32 de cafenele, Niculescu spunea că a închis tot ce pierdea bani şi la fiecare trei luni face o analiză, astfel încât dacă o cafenea pierde bani trei luni la rând este închisă. Sub brandul Turabo, omul de afaceri mai deţine o sală de festivităţi Turabo Crystall Ballroom, un restaurant şi o piscină.
Potrivit ultimelor date ZF, compania a obţinut în 2008 afaceri de 12 mil. euro şi, potrivit estimărilor ZF, în 2009 s-au ridicat la 15 mil. euro. Potrivit Registrului Comerţului, Turabo Group a avut în 2008 afaceri de 3,5 mil. lei (950.000 de euro) şi profit de 500.000 de lei (135.000 de euro), iar pentru 2009 datele nu au fost depuse. Turabo Cafe concurează pe piaţa locală cu Starbucks, Cup&Cino, Cafepedia sau Costa Coffee.
@N