Peste 140 de teologi catolici germani, austrieci şi elveţieni au făcut apel la o reformă radicală a Bisericii Catolice, care să includă renunţarea la celibat, primirea femeilor ca preoţi şi acceptarea cuplurilor homosexuale.
O altă măsură pentru abolirea „rigorismului moral” susţinută de de profesorii de religie germani este participarea credincioşilor la alegerea episcopilor, scrie Le Monde. Autorii petiţiei „Biserica 2011: o reînnoire indispensabilă” îşi justifică demersul prin „criza fără precedent” cu care se confruntă Biserica Catolică după izbucnirea scandalurilor de abuzuri sexuale comise de preoţi catolici.
De 22 de ani nu a mai existat o revoltă similară a teologilor. În 1989 peste 220 de cercetători, profesori universitari şi oameni de ştiinţă au protestat împotriva a ceea ce ei numeau stilul autoritar de conducere al papei Ioan Paul al II-lea, scrie „Sueddeutsche Zeitung”.
Protestul actual vine pe fondul primirii de preoţi anglicani căsătoriţi în Biserica Catolică şi ca preambul la vizita pe care papa Benedict o va face în septembrie în Germania.
Nu au reacţionat promt doar teologi catolici proeminenţi, ci şi politicieni precum preşedintele Bundestag-ului Norbert Lammert, ministra educaţiei Annette Schavan şi alţii, care susţin că „bărbaţilor căsătoriţi cu probitate morală” ar trebui să li se acorde dreptul de a fi preoţi, mai ales că există o lipsă de parohi în multe comunităţi.
Matthias Matussek, cunoscut ca publicist şi catolic practicant, susţine însă că „anumite cercuri catolice anti-papă” caută să submineze fundamentele bisericii. Preotul celibatar este simbolul vieţii monastice în mijlocul nostru, al dăruirii totale faţă de Dumnezeu şi este un model pentru societate, explică Matussek într-un comentariu pentru Spiegel.
El recunoaşte că bisericile catolice din Germania sunt tot mai goale