Wael Ghonim, director în cadrul gigantului american Google, a devenit principalul simbol al egiptenilor care de peste două săptămâni îi cer preşedintelui Hosni Mubarak să cedeze puterea, scrie presa internaţională.
Dacă în ultimele zile protestele îşi pierduseră din vigoare, în condiţiile în care laureatul Premiului Nobel Mohamed ElBaradei a ieşit din scenă, iar opoziţia s-a aşezat la masa negocierilor cu vicepreşedintele Omar Suleiman, un interviu emoţionant cu Ghonim, care a fost reţinut timp de 12 zile de poliţie, i-a scos din nou în stradă pe egipteni.
Ghonim, care ocupă funcţia de director de marketing al Google pentru Orientul Mijlociu şi nordul Africii, este unul dintre artizanii mobilizării protestatarilor prin intermediul reţelelor sociale.
Arestat în timpul protestelor
În ultimele 12 zile, în punctul maxim al intensităţii turbulenţelor ce aveau loc pe străzile marilor oraşe din Egipt, Ghonim s-a aflat în custodia poliţiei egiptene. El a fost eliberat de autorităţile egiptene numai după ce Google a militat pentru eliberarea lui.
Ghonim a folosit o pagină pe reţeaua de socializarea Facebook, aceasta fiind urmărită de 400.000 de egipteni, pentru a mobiliza tinerii să iasă în stradă.
Pagina de Facebook, numită "Suntem toţi Khaled Said" după numele unui om de afaceri egiptean care a murit anul trecut în custodia poliţiei, avea rolul de la milita împotriva brutalităţilor poliţiei, însă a jucat un rol crucial în organizarea protestelor.
Dezvăluirile postate pe pagina de Facebook a lui Wael Ghonim despre torturile la care erau supuşi cei anchetaţi de poliţie au fost un adevărat semnal pentru tinerii egipteni.
Directorul Google spune că în perioada de 12 zile în care s-a aflat sub custodia poliţiei a fost legat la ochi în majoritatea timpului, fiind ameninţat cu tortura, însă nefiind agresat.
"Aceasta es