Despre drama luptătorului anticomunist - azi, la „Reduta”
Făgărăşeanul Ion Gavrilă Ogoranu este azi personajul principal al evenimentelor la care vă invită reprezentanţii Centrului Cultural „Reduta” să luaţi parte. Astfel, azi, de la ora 18.00, braşovenii sunt invitaţi la proiecţia filmului „Portretul luptătorului la tinereţe” şi la lansarea a două volume ale cărţii „Brazii se frâng dar nu se îndoiesc”, de Ion Gavrilă Ogoranu, ce au constituit drept suport pentru realizarea filmului artistico-istoric. Scenariul filmului este semnat de Constantin Popescu, acesta propunându-şi să evidenţieze evenimentele ce au urmat după cel de-al doilea război mondial, când în Munţii Făgăraşului s-au constituit nuclee anticomuniste, una dintre cele mai longevive grupări fiind cea condusă de Ion Gavrilă Ogoranu. Distribuţia filmului cuprinde nume ca Dan Bordeianu, Constantin Diţă, Mihai Bendeac, Emanuel Pârvu, Raluca Rusu, Aura Călăraşu, George Custură etc.
Filmul care va fi azi prezentat la Braşov este primul din trilogia „Aproape linişte” despre Rezistenţa Anticomunistă.
Ion Gavrilă Ogoranu s-a născut în comuna Recea, judeţul Făgăraş, în 1923 şi a decedat în 2006, în comuna Sântimbru, sat Galtiu, judeţul Alba. A învăţat la liceul „Radu Negru” din Făgăraş, unde a făcut parte din Frăţia de Cruce „Negoiul”. A urmat timp de patru ani cursurile a două facultăţi: Facultatea de Agronomie din Cluj şi Academia de Înalte Studii Economice Braşov. A făcut armata la 12 Vânători de Munte (pentru un timp participând la frontul de apus) şi la Şcoala Militară de ofiţeri Câmpulung Muscel.
S-a angajat ca luptător anticomunist şi în facultate, la Cluj şi la Braşov. S-a încadrat „cu întreaga viaţă” în Rezistenţa armată anticomunistă, conducând şapte ani Grupul Carpatin Făgărăşan. În această calitate a desfăşurat un parteneriat militar cu NATO anticomunist în anii 1951-195