Una dintre cele mai mari fabrici de confecții din vremea comunismului se află în plin proces de demolare. În locul unității urmează să se construiască un mare centru comercial. Muncitorii trudesc zi și noapte pentru a dărâma cât mai repede clădirile în care au lucrat cândva mii de oameni.
Cândva mândria orașului în materie de confecții, SC Asco Bacău (fosta Confecția) a ajuns acum o ruină, iar în curând va fi una cu pământul.
Întinsă pe o suprafață de peste 30.000 de metri pătrați și poziționată pe placul marilor retaileri, fabrica a fost în cele din urmă închisă și vândută pentru circa 9 milioane de Euro.
Noul investitor vrea să ridice în locul ei un hypermarket. Echipe de muncitori au început deja să demoleze clădirile din spate și au lăsat fațada pentru final. Se lucrează zi și noapte, cu mici pauze la prânz, când copiii de la creșa din apropiere au program de somn.
„Nu mai avem liniște în zonă. Și seara la zece se lucrează. Se grăbesc să strice repede și să mai facă un magazin. Dar nu știu cu ce vom cumpăra", spune Emilian Ababei, un băcăuan care locuiește în zonă.
Fabrica de confecții a luat ființă în 1949 cu circa 850 de salariați. Pe atunci se lucra la mașini de cusut manuale și producea o gamă de produse simple. În 1975 unitatea era deja dotată cu utilaje performante și avea în jur de 3.000 de salariați.
Șapte ani mai târziu Asco devenise cea mai importantă fabrică de confecții din Moldova, iar majoritatea produselor plecau la export. De doi ani porțile s-au închis, s-au păstrat câțiva angajați care au fost trecuți pe o altă firmă și mutați într-o altă societate.
„Aici și-au câștigat pâinea ani de zile sute de femei. S-a ales praful. Nu știm decât să demolăm", spune Viorel Avădanei, un băcăuan.