După ulei, lapte şi carne va veni rândul pâinii, pentru că rezervele de grâu sunt pe sfârşite, avertizează sindicatul agricultorilor. Dacă uleiul se scumpeşte pentru că nu mai avem materie primă, preţul pâinii va fi mai mare din cauză că Guvernul nu a luat nicio măsură de păstrare a grâului în ţară.
Săptămâna trecută liderii sindicatelor din industria alimentară spuneau că este iminentă scumpirea uleiului, cu până la 30%, din cauză că fabricile au rămas fără floarea-soarelui. Acum, liderii sindicatelor din agricultură - ramura precursoare industriei alimentare - anunţă că problema grâului nu a fost rezolvată, astfel că este iminentă o scumpire cu 15% a pâinii.
Şi lactatele şi carnea vor fi mai scumpe, cu până la 5%, iar berea va costa cu 4% mai mult - de data aceasta pentru că transportul produselor este tot mai scump. O altă motivaţie invocată de sindicalişti este aceea că salariile în agricultură şi în sectorul alimentar nu au mai crescut în ultimii doi ani. Statisticile oficiale arată că în ambele domenii salariul mediu pe ramură a stagnat, rămânând din 2009 până în prezent sub nivelul de 1.000 de lei.
Aceste noi majorări de preţuri vin după ce în ianuarie s-a întâmplat acelaşi lucru. Laptele s-a scumpit cu 20%, iar brânza cu 4%. Preţul kilogramului de cartofi a fost majorat cu 12%, iar cel al cărnii cu 15%.
Exportăm ieftin, importăm scump
Din datele Agrostar reiese că România a exportat 1,7 milioane de tone de grâu, la un preţ mediu de aproximativ 180 de euro pe tonă, şi va aduce din import grâu cu 280 de euro. La această situaţie s-a ajuns din cauză că autorităţile nu au aplicat niciunul dintre mecanismele care ar fi ajutat la păstrarea în ţară a grâului din producţia autohtonă.
„Când tu ca stat nu găseşti o formulă, deşi ai la dispoziţie atâtea mecanisme de piaţă, aveai APIA care putea să cumpere de pe piaţă,
să-l