30.000 de oameni au rămas şomeri într-un singur an după închiderea Platformei Chimice de la Chiscani.Până în 1990, cele două combinate aflate pe Platforma Chiscani, de Fire şi Fibre Artificiale şi Combinatul de Celuloză şi Hârtie, erau unităţi de glorie ale industriei româneşti.
Exclusiv: Cum a fost lichidată fabrica etalon de excavatoare din Sud-Estul Europei! (Galerie foto)
Exclusiv: Baza Aeriană de la Ianca este sursă nouă de bani pentru judeţ
Pe Platforma de la Chiscani, la zece kilometri de municipiul Brăila, funcţionau cele două combinate numite cu fală Centrala românească a Fibrelor Artificiale.
Nu mai puţin de 17.000 de oameni asigurau producţia în cei doi mamuţi ai industriei chimice româneşti.
Tot aici funcţiona o autobază specială care avea nu mai puţin de 130 de autobuze de mare capacitate care asigurau transportul muncitorilor din judeţ către platformă şi invers.
"Ne trezeam de la 3.30 ca să ajungem la şosea, să luăm autobuzul. Seara, ajungeam acasă la ora cinci, pentru că în combinate schimburile se făceau la ora 6.00 dimineaţa, la 14.00 pentru schimbul doi şi la 22.00 seara pentru schimbul trei", îşi aminteşte Nistor Aurel din Şuţeşti, de 61 de ani, fost salariat la secţia Vâscoză I.
"Răzbunare politică", spun unii!
Până în august 1997, ambele combinate, cel de Fire şi Fibre Artificiale, rebotezat "Dunacor" şi cel de Celuloză şi Hârtie, redenumit "Celhart Donaris", au funcţionat, înfruntând tranziţia.
Atunci când Guvernul Ciorbea a decis lichidarea întreprinderilor brăilene, la poarta ambelor întreprinderi erau zeci de TIR-uri care-şi aşteptau rândul să încarce marfa.
La auzul veştii că vor fi trimişi acasă, muncitorii şi conducerea celor două întreprinderi au pufnit în râs, crezând că este o glumă proastă. În cele din urmă însă, s-a dovedit că totul a fost un ac