Exporturile au crescut anul trecut peste aşteptări, cu 28% comparativ cu anul 2009, la 37,2 miliarde de euro, susţinute de cererea externă, însă perspectivele pentru perioada următoare nu sunt foarte favorabile, în opinia analiştilor.
Deşi au avut o evoluţie bună în 2010, exporturile nu au reuşit să antreneze revenirea economiei care a continuat să se zbată în recesiune, în absenţa redresării cererii interne. Potenţialul exporturilor este limitat, având în vedere ponderea redusă a acestora în PIB, de circa 30%.
Pentru acest an unii analişti anticipează încetinirea ritmului de creştere a exporturilor. Iar dacă în 2010 importurile au crescut mai lent decât exporturile, pentru perioada următoare se anticipează inversarea situaţiei.
"Pe parcursul anului 2010, exporturile au avut o evoluţie peste aşteptările de la începutul anului. Însă, rigiditatea creditării sectorului real, lipsa stimulilor fiscali şi incertitudinea fiscală şi legislativă, ar putea afecta negativ performanţa exporturilor pe viitor, mai ales că se întrevede o încetinire a creşterii economice în Uniunea Europeană, principalul nostru partener comercial", a comentat Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.
Deficitul comercial s-a contractat anul trecut cu aproape 5%, la 39,8 miliarde de lei, în condiţiile în care exporturile au crescut cu un ritm mai accelerat decât importurile.
"Pentru 2011 ne aşteptăm la o oarecare adâncire a deficitului, însă nu semnificativă. Faţă de valorile foarte mari înregistrate în 2007-2008, evoluţia deficitului comercial reprezintă o echilibrare şi nu implică riscuri pentru atractivitatea ţării în faţa investitorilor străini", a spus Rozalia Pal, economistul-şef al Unicredit Ţiriac.
În 2010 revenirea cererii pe pieţele străine şi cursul de schimb avantajos au adus o creştere nesperată a exporturilor. Dinamica ridicată de creştere s-