Un sălăjean primeşte, în fiecare lună, un ajutor de şomaj de peste 2.200 de lei.Alţi patru şomeri din Sălaj au venituri de peste 1.300 de lei, în condiţiile în care salariul mediu net din judeţ este de aproximativ 1.000 de lei.
Şomajul nu este la fel de apăsător pentru toţi sălăjenii. Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj, există şomeri care primesc mai mulţi bani decât majoritatea angajaţilor din judeţ.
Salariaţii câştigă mai puţin
Într-un Top 5 al şomerilor de lux din judeţ, pe primul loc se clasează un fost economist şef de la o societate comercială, care primeşte o indemnizaţie de 2.224 de lei, adică de două mai mult faţă de salariul mediu pe judeţ, care era de 1.031 lei, la finele lui 2010.
„Această persoană are 53 de ani, dintre care 28 de ani şi 9 luni de vechime în muncă şi a ajuns în şomaj din luna septembrie a anului trecut. Potrivit legii, ajutorul de şomaj se calculează pornind de la indicele social de referinţă, adică 75 la sută din 500 de lei, la care se adaugă 10 la sută din media veniturilor din ultimele 12 luni în care a lucrat. Mergând pe acest calcul, rezultă că actualul şomer a avut un salariu brut de 19.800 de lei”, explică Romeo Sârca, directorul AJOFM Sălaj.
Pe următoarele patru locuri se situează tot foşti angajaţi din mediul privat. 1.535 de lei primeşte un şomer de 53 de ani, care a lucrat ca director comercial. Pe locul III se află un lucrător comercial, care ia o indemnizaţie de aproape 1.500 de lei. Un fost şofer de TIR va mai primi până în luna iulie a acestui an un şomaj de 1.460 de lei, iar topul este închis de un arhitect, care, tot până în luna iulie, primeşte o indemnizaţie lunară de 1.322 de lei.
Şomerii obişnuiţi se descurcă cu 447 de lei
Conform datelor statistice oficiale, rata şomajului în judeţul Sălaj la sfârşitul