Statele membre UE ar putea aprecia eforturile noastre în combaterea corupţiei de la frontiere
Aspectul negativ este dat de faptul că aceasta există, şi încă la un nivel destul de mare
În vămi, zilnic, mii de euro erau împărţiţi frăţeşte între şefii de tură
Acţiunile Ministerului de Interne în privinţa combaterii corupţiei de la frontierele României pot fi interpretate în moduri total diferite de către statele membre ale UE, fiind înţelept, deocamdată, să aşteptăm eventuale reacţii din partea acestora faţă de aderarea la spaţiul Schengen.
"Acţiunile ministerului pe linia combaterii corupţiei de la frontierele României nu influenţează în niciun fel întâlnirea care va avea loc la data de 14 februarie şi în cadrul căreia se vor prezenta concluziile la rapoartele tehnice. Sigur, la nivel internaţional, acţiunile Ministerului Administraţiei şi Internelor pot fi interpretate diferit: pozitiv, ca o puternică determinare în combaterea corupţiei de la frontierele române sau negativ, pentru că avem astfel de aspecte de corupţie. Trebuie să vedem care vor fi poziţiile unora dintre statele membre ale UE", a declarat pentru Curierul Naţional Marian Tutilescu, secretarul de stat în MAI.
Exprimându-şi regretul că "nivelul corupţiei este destul de mare la frontiere", iar acest lucru nu poate fi interpretat sub nicio formă ca un lucru pozitiv, Marian Tutilescu a precizat totuşi că rezultatele obţinute de Ministerul de Interne în combaterea corupţiei nu pot fi trecute cu vederea de către statele membre ale UE.
15 arestaţi la Siret, 35 la Moraviţa şi 15 la Naidăş
Monitorizările de peste şase luni efectuate de structurile MAI s-au soldat cu arestarea a zeci de angajaţi ai punctelor de trecere a frontierelor, acuzaţi de luare de mită în formă continuată, aderare la un grup infracţional organizat şi contrabandă.
În afara celor