Comentariile preşedintelui francez Nicolas Sarkozy cu privire la „incompetenţa“ sistemului juridic şi intervenţia sa într-un caz aflat pe masa procurorilor au declanşat o revoltă a magistraţilor din întreaga ţară.
Aproape toate tribunalele din Franţa au fost închise în această săptămână, iar şedinţele de judecată au avut loc numai în cazurile urgente. Aseară, magistraţii au organizat un marş de protest.
Totul a pornit de la cazul lui Tony Meilhon, un tânăr acuzat de "răpirea urmată de decesul" unei ospătăriţe de 18 ani, Laetitia Perrais. Anchetatorii lucrează încă la caz, iar suspectul, recent ieşit din închisoare şi cu un cazier bogat, nu a fost acuzat oficial de omor.
Aceasta cu toate că preşedintele Sarkozy a spus că ar trebui să i se aplice „prezumpţia de vinovăţie", l-a descris drept „monstru" şi a acuzat poliţia şi magistraţii că nu au reuşit să prevină crima. Criticii spun că Sarkozy a profitat de acest caz sângeros pentru a-şi lustrui imaginea de „mână forte" în prevenirea infracţiunilor, înaintea alegerilor din 2012.
Conflictul dintre Sarkozy şi magistraţi este unul de durată. Procurorii şi judecătorii l-au acuzat adesea că se amestecă în activitatea justiţiei şi că pune la cale reforme care ameninţă independenţa acesteia. De această dată, judecătorii sunt susţinuţi şi de sindicatele poliţiei.
Muncă până la sinucidere
În mijlocul acestui scandal, săptămânalul „Nouvel Observateur" a publicat online scrisoarea de adio a lui Philippe Tran-Van, un judecător de 45 de ani care şi-a pus capăt zilelor anul trecut pentru că nu mai putea să facă faţă muncii. „Am dat totul justiţiei şi magistraturii. Mi-am sacrificat viaţa de cuplu. S-a spus că sunt incompetent, dar e imposibil să faci faţă acestei cantităţi de muncă", a scris Tran-Van înainte de a se arunca în faţa trenului.