Comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a evitat azi să comenteze direct votul dat de deputaţi în cazul PDL-istului Dan Păsat, dar a subliniat că politicienii acuzaţi de corupţie trebuie să răspundă în faţa legii. Sursa: REUTERS
„Nu cunosc detalii ale acestui caz şi nu cred că evenimentele singulare pot să aibă o influenţă, ci mai degrabă tendinţele”, a declarat Malmström, răspunzând unei întrebări despre efectul votului în cazul Păsat asupra raportului Comisiei Europene privind justiţia din România.
„Le-am spus în general parlamentarilor că atunci când există politicieni, foşti miniştri, foşti sau actuali parlamentari acuzaţi de corupţie, şi ei trebuie să treacă prin faţa sistemului de justiţie, pentru că toţi cetăţenii trebuie să fie egali în faţa legii”, a adăugat comisarul european.
SONDAJCredeți că deputatul PDL Dan Păsat își va da demisia din Parlament, pentru ca raportul Comisiei Europene privind starea justiției să fie favorabil României?Da Nu Nu ştiu/Nu răspund Rezultate
Deputaţii au blocat marţi, în parlament, cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a lui Dan Păsat, acuzat de şantaj şi corupţie.
Malmström, aflată în vizită la București, a discutat azi atât cu ministrul justiției cât și cu parlamentarii români, pe care i-a îndemnat să sprijine ministerul și guvernul în lupta anticorupție.
Oficialul european a apreciat eforturile făcute de autoritățile române, menționând în acest sens adoptarea codurilor, și a îndemnat Bucureștiul să sprijine Agenția Națională de Integritate, prin acordarea de atribuții și a unui buget corespunzător.
Pașii făcuți de România în acest sens sunt atent urmăriți de Comisia Europeană, care va da publicității, luna aceasta, raportul intermediar privind justiția din România, document care s-ar putea dovedi important în vederea aderării țării noastre la s