Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - care coordonează şi activitatea vămilor -, susţine că nu a putut să-i suspende din funcţie sau să-i demită pe vameşii corupţi, deşi avea informaţii despre asemenea fapte ilicite încă din vara anului trecut.
Motivul: şeful Fiscului nu are competenţele necesare pentru a lua asemenea măsuri, a declarat el într-un interviu acordat ProTV şi www.incont.ro. "Am avut nişte informări referitoare la prezumtive implicări ale angajaţilor vamali în anumite fapte ilicite, atât în traficul de ţigarete cât şi pe alte segmente.
De altfel, dacă vă amintiţi, undeva în vara anului 2010, am dat o declaraţie despre calitatea morală a unor angajaţi, motivând că aceştia iau şpagă", a precizat şeful Fiscului. El a explicat că nu intră în competenţele sale şi ale instituţiei pe care o conduce să investigheze asemenea fapte de natură infracţională. Sarcina revine organelor abilitate ale statului, de cercetare şi urmărire penală. Întrebat dacă a încercat o "curăţire" din interior a sistemului, Blejnar a spus că singurul mod în care a putut acţiona a fost "să rotească cadrele, să le scoată din punctele fierbinţi". El a amintit de o acţiune din 2010, prin care a dispus "mobilitatea pentru 698 de persoane angajate în sistemul vamal, din care 33 cu funcţii de conducere".
Preşedintele ANAF a mai explicat că nici acum, când unii dintre vameşii corupţi sunt în arest, nu poate să-i dea afară. "Demiterea unui fucţionar public se face în conformitate cu legea 188/1999", a precizat el. Singura măsură care poate fi luată în cazul acestor angajaţi este suspendarea din funcţie până la momentul finalizării cercetării, până când vor fi condamnaţi definitiv.
Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - care coordonează şi activitatea vămilor -, susţine că nu a putut