Grădiniţele şi şcolile private ar putea încasa cel puţin 10 milioane de euro de la stat din aplicarea noii legi a educaţiei, potrivit unor estimări ale ZF pe baza numărului de elevi cuprinşi în aceste instituţii.
O prevedere din noua lege a educaţiei, publicată ieri în Monitorul Oficial, spune că "statul asigură finanţarea de bază pentru toţi preşcolarii şi pentru toţi elevii din învăţământul primar, gimnazial, profesional şi liceal de stat şi particular acreditat", ceea ce înseamnă că cele peste 500 de şcoli private care au autorizaţie provizorie de funcţionare vor încerca, cât se poate de repede, să obţină acreditare pentru a primi bani de la stat.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei spuneau încă din timpul discuţiilor despre noua lege că statul cheltuie cu fiecare elev de gimnaziu din mediul urban 680 euro pe an, iar pentru un elev din mediul rural câte 830 de euro/an.
În prezent, în învăţământul particular preşcolar, primar şi gimnazial învaţă peste 17.400 de elevi, ceea ce înseamnă că dacă se acordă finanţarea per elev, la o cheltuială medie a statului de 600 de euro/an/elev, rezultă că peste 10 milioane de euro ar urma să meargă de la bugetul statului la şcolile private.
"Indiferent dacă e de stat sau privată, statul va acorda bani pentru învăţământul obligatoriu (care înseamnă, conform noii legi, din clasa I până în clasa a IX -a), însă suma acordată se va stabili după ce se creează metodologia de aplicare a legii. Cred însă că vor fi mult mai mulţi care vor depune actele pentru acreditare, pentru a obţine bani de la stat", a spus Crenguţa Pascale, inspector şcolar pentru învăţământul particular în cadrul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Începând de ieri se va aplica o schimbare fundamentală în sistemul privat de învăţământ, ca urmare a faptului că finanţarea şcolilor se va face în funcţie de numărul de e