În pofida şpăgilor de zeci de mii de euro încasate lunar, poliţiştii de frontieră şi vameşii arestaţi de DNA au averi mai degrabă modeste, conform propriilor declaraţii de avere. Există şi cazuri de achiziţii imobiliare suspecte, efectuate în ultimii ani, din salarii apropiate de cel mediu pe ţară.
O altă observaţie este că jumătate dintre reţinuţii ale căror declaraţii le-am verificat au limuzine Audi, relativ noi - fapt pe care nu orice muritor de rând şi-l permite. Un mare semn de întrebare se ridică în privinţa modului în care băncile le-au acordat credite consistente oamenilor legii, în condiţiile unor salarii ce nu pot susţine plata ratelor, iar salariile sunt singurele venituri declarate. De pildă, poliţistul de frontieră Soare Ion Ionuţ a contractat un credit de 80.000 de euro, în anul 2008, în condiţiile în care el şi soţia sa câştigau, împreună, echivalentul a 900 de euro.
LISTA LOTULUI DE VAMEŞI ARESTAŢI ŞI AVERILE LOR
Banii ascunşi sub covorul vameşilor, loviţi de o inundaţie
Cristian Daniel Luca este poliţistul de la frontiera Naidăş, care, conform procurorilor DNA, la 20 noiembrie 2010 îi relata investigatorului sub acoperire Grund un episod în care el şi acoliţii săi au fost obligaţi să ascundă banii încasaţi ca mită din cauza unui control. Bancnotele erau atât de multe încât nu a fost simplu să fie dosite. "Şi-am luat din ei! Deci nu toţi! Şi-am pus la vameşi. Aveau preş din ăla gros, care nu se cunoştea când călcai cu piciorul.... Am pus acolo, am pus sub covor pe la noi prin cameră... Acolo era o chiuvetă... Deci... În noaptea aia o curs chiuveta...Dar culmea, nu mai erau banii acolo!", spunea Luca, conform stenogramelor. În declaraţia sa de avere de la sfârşitul lunii octombrie 2010, Luca a trecut o garsonieră de 13,5 mp cumpărată în 2007, un Opel Vectra din 1994 şi un Audi A4 din 2002. Salariul anual al poliţistului a fost