Directorul suspendat din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, fostul vameş Eugen Bogatu, va compărea în faţa judecătorilor pentru a răspunde acuzaţiilor de corupţie aduse de anchetatori înainte de sfârşitul lunii, potrivit unor surse avizate. Întrebarea la care apropiaţii anchetei nu au încă un răspuns este cărei instanţe i se va înainta dosarul.
Aşa cum am arătat într-o ediţie anterioară, deşi numele senatorului PDL Mircea Banias fusese vehiculat în acelaşi dosar - fapt ce a atras iniţial competenţa de soluţionare a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - politicianul nu se regăseşte pe lista celor ce vor fi trimişi în judecată în această etapă, alături de Bogatu regăsindu-se doar afaceristul Said Baaklini şi directorii din cadrul UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu şi Adrian Coriolan Preda. În acest context, în lipsa senatorului, date fiind infracţiunile pentru care vor fi judecaţi Bogatu şi presupuşii săi complici, competenţa de judecare a procesului nu va mai reveni Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ci Tribunalului. Potrivit comunicatului remis de DNA la momentul luării măsurii arestării preventive faţă de Eugen Bogatu de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acuzaţiile sub care a fost cercetat acesta sunt de favorizarea infractorului, trafic de influenţă şi, respectiv, „infracţiunea de a intermedia şi de a înlesni efectuarea de operaţiuni comerciale de către un agent economic privat, dacă fapta este de natură a-l aduce direct şi indirect foloase necuvenite, săvârşită de o persoană care, în virtutea funcţiei, are sarcina de a supraveghea şi controla un agent economic privat".
Constanţa, Caraş-Severin sau Bucureşti?
Întrebarea care se ridică în acest context este cărui Tribunal i se vor adresa procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, din moment ce, potrivit legii şi, mai ales, speţei de faţă,