Băncile trebuie să acorde mai multă importanţă sectorului corporatist şi IMM-urilor, pentru că dacă vor continua să se bazeze numai pe creditarea populaţiei, nu vor putea să crească şi nu vor avea de unde să acopere costurile covârşitoare cu reţelele teritoriale, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.
"Creditarea populaţiei nu mai poate să crească foarte rapid. O bancă comercială care se bazează în prezent, ca şi în trecut, în prea mare măsură pe creditele acordate populaţiei se va da cu capul de o realitate foarte dură. În toate variantele creditarea populaţiei nu mai poate avansa foarte rapid. Dacă (băncile -n.r.) se vor baza numai pe asta, nu vor putea să crească. Nu vor putea să-şi justifice reţelele. La un timp, costul de a ţine o reţea mare va deveni covârşitor şi nu vor avea de unde să-l acopere."
Soldul creditului neguvernamental acordat de bănci a scăzut anul trecut cu 3% în termeni reali, dar a urcat cu 4,7% în termeni nominali, la 209,3 mld. lei.
Băncile mari au evitat să-şi reducă semnificativ reţelele de unităţi şi personalul aferent, termenii "restructurare" şi "concediere" nefiind foarte frecvenţi în această industrie după doi ani de criză. Dacă până în 2009 sucursalele bancare ajunseseră să ocupe parterurile blocurilor de la un capăt la altul, replierea la condiţiile de criză a fost destul de lentă, deşi costurile administrative cântăresc greu în totalul cheltuielilor.
Anul trecut s-au închis circa 300 de unităţi, reprezentând 5% din total. Cea mai mare parte a închiderilor de unităţi şi a reducerilor de personal a avut loc în băncile mijlocii şi mici, care au cumulat şi pierderi.
Isărescu a afirmat că băncile trebuie să transforme IMM-urile în parteneri adevăraţi, susţinând că aceasta este o muncă grea care se înscrie la fidelizarea clienţilor. "Până acum fidelizarea a fost să dea dobânz