Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy intervine joi seară la televizor, pe canalul privat TF1, cu cea mai mare audienţă. El urmează să răspundă în direct unor întrebări formulate de francezi.
Nicolas Sarkozy are experienţa acestui tip de exerciţiu, pentru că este un bun vorbitor şi un bun cunoscător al dosarelor actualităţii, interne şi externe. De data aceasta, el şi-a programat acest dialog direct pentru a răspunde, se arată într-un comunicat al Palatului Elysée, preocupărilor legate de viaţa cotidiană a francezilor.
De fapt, el încearcă să recâştige simpatia opiniei publice, în contextul în care, anul viitor, vor avea loc alegeri prezidenţiale. Nicolas Sarkozy s-a lansat practic în bătălia pentru al doilea mandat în fruntea Franţei.
Momentul intervenţiei sale este însă unul delicat, pentru că mai multe evenimente îl obligă să fie mai degrabă în defensivă, altfel spus să se justifice, decât în ofensivă politică, pentru a impune agenda viitoarelor dezbateri.
Nicolas Sarkozy i-a iritat în ultimul timp pe magistraţi, care au lansat o vastă mişcare grevistă în semn de protest. Agenţiile de presă vorbesc de un conflict fără precedent între puterea executivă şi autoritatea judiciară. Totul a pornit de la o crimă comisă de un individ cu un dosar încărcat şi despre care Nicolas Sarkozy consideră că n-ar fi trebuit să se afle în libertate, de unde avertismentul că pe viitor ar putea fi imaginate sancţiuni împotriva magistraţilor neglijenţi.
În paralel, însă, şeful statului francez mai este confruntat şi cu problema conflictului de interese, după ce şefa diplomaţiei şi apoi premierul au fost acuzaţi de Opoziţie că au călătorit în Tunisia, respectiv în Egipt, acceptând favoruri locale.
Ziarul Le Monde scrie că şeful statului a vrut să o demită din funcţie pe doamna Michèle Alliot-Marie şi ar fi făcut-o, dacă n-ar fi intervenit între t