Suma plătită de români pentru serviciul public de televiziune reprezintă mai bine de jumătate din veniturile anuale ale TVR, iar lipsa ei ar periclita existenţa postului, susţin organizaţiile media. Specialiştii din domeniul media susţin că principala problemă a televiziunii publice este reorganizarea instituţiei.
Citiţi şi:TVR: Renunţarea la taxa TV ar face imposibilă misiunea Televiziunii Publice
Conducerea PSD a anunţat în toamna anului trecut că va propune renunţarea la plata taxei TV pentru postul public de televiziune. Supăraţi pe TVR pentru felul în care televiziunea a reflectat înmormântarea poetului Adrian Păunescu, dar şi din cauza deselor apariţii ale lui Traian Băsescu, şefii din PSD au luat această decizie extremă.
„Iniţiativa legislativă a venit în special în urma modului incalificabil în care un om de cultură, aşa cum a fost Adrian Păunescu, controversat sau nu, a fost linşat mediatic şi insultat, un om care a decedat şi un om care are dreptul măcar la o abordare obiectivă", a declarat Victor Ponta, preşedintele PSD, în toamna anului trecut. După ce legea a trecut de Camera Deputaţilor, la începutul acestui an, soarta TVR este acum în mâinile Senatului.
Ce spun ONG-urile?
Organizaţiile pentru libertatea presei au solicitat Senatului să respingă proiectul de lege al PSD. Centrul pentru Jurnalism Independent, Active Watch - Agenţia de Monitorizare a Presei şi Mediasind consideră că scoaterea taxei pune în pericol existenţa TVR.
Gelu Trandafir, membru CNA, crede că eliminarea taxei nu este cea mai potrivită măsură: „Este nepotrivită mai ales având în vedere mai ales opţiunile care rămân - mai mulţi bani de la bugetul de stat sau creşterea numărului minutelor de publicitate."
În plus, Trandafir e de părere că ambele soluţii au consecinţe negative fie asupra independenţei editoriale, fie