Pentru vitamine alegeţi citricele şi bananele, iar ca să asimilaţi proteine sunt de preferat carnea de pui, de curcan şi de peşte.
Dieta de iarnă nu trebuie să se deosebească prea mult de cea din sezonul cald, întrucât puţini oameni îşi mai petrec timpul în frig. „În condiţiile în care majoritatea oamenilor abia dacă trec jumătate de oră prin frig, cât timp se deplasează de acasă până la serviciu, organismul chiar nu mai are nevoie de calorii în plus pe timpul iernii", explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu. Aveţi grijă, în schimb, de imunitate. Cu trei fructe pe zi şi două legume sau o salată, consumate în stare crudă, vă puteţi asigura necesarul de vitamine şi deveniţi mai rezistenţi în faţa virozelor şi infecţiilor respiratorii.
Ardei roşu, pătrunjel şi limonade
Totuşi, organismul are tendinţa de a stoca mai multe grăsimi în timpul iernii. Pentru a avea o alimentaţie echilibrată, e nevoie şi de vitamine, minerale, fibre şi proteine, nu doar de grăsimi. „Este bine să evitaţi o alimentaţie monotonă, în care accentul cade pe grăsimi şi glucide concentrate. Consumaţi alimente bogate în proteine de calitate, produse bogate în vitamina C şi E, acid folic, fier, zinc şi hidrataţi-vă cu cel puţin doi litri de apă minerală pe zi. Sunt bune şi ceaiurile, limonadele, sucurile naturale", vă recomandă medicul Ionuţ Ştefan, consultant în nutriţie. Atenţie în schimb la consumul de alcool. Acesta vă încălzeşte pe moment, dar vă îngraşă şi predispune la degerături.
„Dacă mergeţi pe munte, petreceţi mai mult timp în frig sau practicaţi sporturi de iarnă, sunt mai potrivite ciocolata caldă, cafeaua, laptele. Acestea vă ajută să suportaţi mai bine frigul", spune nutriţionistul Eduard Adamescu. Puneţi accentul pe consumul de vitamina C. O găsiţi în cantităţi mari în ardei roşu, pătrunjel şi în fructele de pădure. În cantităţi mai mici, se găseşte şi în