Brillat-Savarin, supranumit şi "Prinţul Gurmeţilor", obişnuia să spună că un fel de mâncare bine preparat este acela în care poţi recunoaşte gustul tuturor ingredientelor din care este pregătit. Cu atât mai mult atunci când pare că asocierile dintre ingrediente nu sunt dintre cele mai obişnuite. Cu asta s-au "confruntat", dacă putem spune aşa, la Sighişoara şi invitaţii la cea de a cincea Cină VIP organizată de Centrul de Formare şi Integrare Profesională "Curcubeu" din cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeşte în oameni!, un proiect cofinanţat de Fondul Social European. (Program la care, vă reamintim, Jurnalul Naţional este partener media) Vom vorbi ceva mai încolo despre proiect şi felul în care a evoluat. Deocamdată, împreună cu maestrul culinar invitat în luna ianuarie să susţină cursul VIP, Cezar Munteanu – sau Chef Cezar, cum este el cunoscut tot mai mult din emisiunile gastronomice pe care le realizează în cadrul programelor Euforia Cuisine –, vă propunem să ne aşezăm la masă şi să "degustăm" mâncărurile ce s-au servit cu acest prilej. Şi pe care le-au pregătit, sub supravegherea cunoscutului "chef", cei 20 de tineri incluşi în program.
Asocieri inedite, care stârnesc pofta de mâncare
Aperitivul (din latinescul "aperire", care va să zică, preparatul din deschidere) s-a dovedit a fi suav şi, în acelaşi timp, bine definit, pentru a deschide pofta de mâncare. Am început deci cu: Creveţi cu spumă de avocado şi mărar. Pentru două persoane, ingredientele necesare sunt următoarele: 100 g creveţi, 100 ml bere neagră, 50 g avocado (foarte bine copt), 30 g frişcă bătută neîndulcită, 10 g mărar, 10 ml suc de lămâie, sare, piper. Dar iată şi reţeta, aşa acum au aflat-o şi tinerii bucătari "învăţăcei" din cadrul proiectului "Curcubeu – Investeşte în oameni!" de la maestrul lor din aceste zile de