Lipsa de educatie financiara, dar si lacomia cu care romanii "s-au infipt" in credite inainte de criza economica mondiala ii fac pe multi sa plateasca acum cu varf si indesat. Mult mai usor le este celor care deja si-au dat seama de greseala facuta si incearca sa-si tina cheltuielile sub control.
Pentru a se scuti de viitoare probleme o parte din creditorii locali au incercat in ultimii doi ani sa isi educe clientii prin editarea a diferite ghiduri de educatie financiara. Printre acestia se numara Raiffeisen si Provident.
Modelul de mai jos apartine bancherilor de la Raiffeisen.
Pasul 1 - Analizati situatia financiara
Daca nu folositi mai bine de jumatate din venituri pentru a va plati ratele bancare, sau daca nu va platiti utilitatile si creditele cu rezervele de bani pe care le aveati deja s-ar putea sa puteti iesi din dificultatile financiare fara prea mari probleme. Aceeasi regula se poate aplica si daca nu "reusiti" sa acumulati restante la utilitati mai mult de doua luni.
Daca, in general, "DA" este raspunsul la intrebari precum "ati fost sunat de banca pentru intarzieri la rata, aveti mai multe credite, folositi cardul de credit pentru retrageri de numerar", atunci ar trebui sa contactati banca pentru a discuta situatia dumneavoasta financiara.
Pasul 2 - Trebuie sa aveti obiective realiste
Nu veti reusi niciodata sa va gestionati banii cum trebuie daca nu va prioritizati obiectivele. Nu rare sunt cazurile in care persoanele cu credite aleg sa cheltuiasca banii destinati ratelor, pe diferite lucruri, in loc sa plateasca banca.
De cate ori nu ati auzit cunoscuti intrebandu-se: "Ce poate sa-mi faca banca? Ce sa-mi ia, ca nu am nimic pe numele meu?". In astfel de cazuri banca poate pune poprire pe venituri. Cu ajutorul instantei judecatoresti, creditorul poate solicita an