Cele mai multe spitale propuse pentru reprofilare şi comasare funcţionează în clădiri vechi de peste un secol, au efectivele de personal sub necesar şi sunt la mică distanţă de unităţile sanitare cu adresabilitate crescută, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, potrivit Mediafax.
"Dintre cele 435 de unităţi sanitare cu paturi care există în prezent atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi în administrarea autorităţilor locale, am propus ca un număr de 182 de unităţi să rămână fără personalitate juridică, adică să fie desfiinţate. Astfel, în România, vor rămâne în funcţiune 253 de unităţi sanitare cu paturi", a precizat ministrul Sănătăţii.
Dintre cele 182 de spitale, 111 unităţi sanitare vor fi comasate, iar restul de 71 sunt unităţi care se vor reprofila în cămine de bătrâni sau centre de permanenţă.
"În cele 111 unităţi sanitare comasate avem un număr de peste 2.000 de medici şi aproximativ 8.000 de asistenţi medicali, din care o parte vor rămâne în secţiile transformate, iar altă parte vor fi repartizaţi în unităţile din judeţul respectiv. Numărul de paturi din unităţile comasate este de aproximativ 19.000", a spus ministrul Sănătăţii.
Spitale desfiinţate
Cseke Attila a indicat câteva spitale care funcţionează în clădiri vechi şi în care numărul de medici este redus.
Astfel, în judeţul Alba, Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud se comasează cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba-Iulia. Cseke a precizat că în Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud lucrează doar şase medici la 120 de paturi, la care se adaugă 26 de asistenţi medicali.
"Distanţa dintre Aiud şi Alba-Iulia este de 29 de kilometri. Ce raţiune ar fi ca să menţinem un spital şi să nu îl putem transforma în secţie exterioară pentru cazurile de specialitate?", a spus Cseke Attila.
Tot în judeţul Alba, în localitatea Câmpeni există două spitale, cel de Boli