La meciul cu Ucraina de marţi, scor 2-2 (2-4 la penalty-uri),Zicu şi Papp au scos la suprafaţă una dintre marile probleme aletricolorilor: loviturile de la 11 metri!
De-a lungul timpului, România a ajuns de patru ori în situaţiade a decide un meci în urma executării loviturilor de departajareşi, cu o singură excepţie, deznodământul a fost unul trist pentruechipa naţională.
"Jucătorii au ales cine să execute penalty-urile",a explicat Răzvan Lucescu. Au ratat de la punctul cu var Paul Pappşi Ianis Zicu, două nume apărute surprinzător pe listaexecutanţilor, având în vedere că pe teren se aflau alţi jucătorimai experimentaţi. "Pe Papp l-am lăsat să bată pentru că laantrenamente a executat impecabil. Nu-mi amintesc să fi ratat vreunpenalty", a argumentat selecţionerul. Lucescu jr n-ainsistat pentru o listă bine stabilită pentru penalty-uri şi le-aoferit jucătorilor doar câteva indicaţii.
"Zicu etehnic, dar stă mai prost psihic"
Emeric Ienei, antrenorul naţionalei la înfrângerea din '90contra Irlandei, a încercat să explice de ce românii clachează laloviturile de departajare: "Totul ţine de psihic! Eupreferam să pun un jucător care venea la mine şi îmi spunea: «NeaImi, bat eu!». Asta însemna că era sigur pe el, iar şansele sărateze erau mai mici. Cei mai buni executanţi sunt jucătorii căroranu le creşte pulsul atunci când trebuie să bată", aargumentat tehnicianul, care a oferit şi un exemplu: "IanisZicu e un jucător tehnic, care loveşte bine mingea, dar stă maiprost psihic".
Singura partidă pe care românii au câştigat-o în urma executăriipenalty-urilor a fost contra Georgiei, în 2000, tot într-un turneuorganizat în Cipru, când antrenor era tot Ienei.
Meciurile Românieidecise la penalty-uri
25.06.1990
România - Irlanda(0-0) 4-5 (d.l.d.)
Desfăşurarea loviturilor de departajare: Hagi (+), Sheedy (+), Lupu(+), Hough