Chiar dacă pare greu de crezut, Antarctica a fost odată acoperită cu păduri înalte. Plantele din această zonă erau adaptate condiţiilor de mediu, spun cercetătorii. La fel şi dinozaurii, care aveau o acuitate vizuală bună pe timp de noapte.
Cu o sută de milioane de ani în urmă, Pământul a trebuit să facă faţă unui efect de seră extrem. Calotele glaciare polare s-au topit în întregime şi în sud, iar în locul lor au existat păduri tropicale populate de dinozauri. Aceste ecosisteme antarctice erau adaptate lunilor lungi de întuneric pe timpul iernii de la poli. Dar cum încălzirea globală continuă, pot fi aceste schimbări un semn a ceea ce urmează?
Potrivit BBC, exploratorul Robert Falcon Scott a fost printre primii care au găsit dovezi ale unei Antarctici odată verde. Întorcându-se de la Polul Sud în 1912, a dat peste plante fosile pe gheţarul Beardmore. Profesoara Jane Francis de la Universitatea Leeds, din Marea Britanie, a continuat cercetarea acestuia şi a petrecut zece sezoane în Antarctica.
„Ideea că Antarctica a fost odată acoperită de păduri mi se pare încă uluitoare. Avem impresia că a fost dintotdeauna o zonă sălbatică îngheţată, dar calotele glaciare au apărut relativ recent în istoria geologică", a declarat Jane Francis pentru BBC.
Una dintre uimitoarele ei descoperiri fosile au fost arbuştii de fag. Vechi de trei-cinci milioane de ani, acestea au fost printre ultimele plante de dinaintea venirii frigului. Şi alte fosile arată însă că pădurile subtropicale chiar au existat în această zonă încă de mai devreme.
Acest lucru s-a întâmplat în timpul „erei dinozaurilor", când nivelul mult mai ridicat de dioxid de carbon a declanşat o încălzire globală extremă. „În urmă cu o sută de milioane de ani, Antarctica era acoperită de păduri similare cu cele de acum din Noua Zeelandă", a adăugat Vanessa Bowman, cercetătoare.
Profes