Este a patra oară în decurs de un an când Andrei, un tânăr de 26 de ani bolnav de SIDA, întrerupe tratamentul din cauza lipsei de medicamente. O simplă răceală în această perioadă ar putea să îi fie fatală.
Mai multe judeţe din ţară au întrerupt tratamentul destinat persoanelor seropozitive din cauza lipsei fondurilor şi a managementului defectuos al programului de către Ministerul Sănătăţii. În aceeaşi situaţie se află şi pacienţii cu tuberculoză.
„Situaţia este specifică începutului de an în România. A fost la fel şi anul trecut şi se datorează mai multor factori, dar în principal din cauza întârzierii fondurilor de la Casa Naţională, dar şi iresponsabilităţii unor manageri de spitale care nu urgentează nişte achiziţii şi nu îşi asumă decizii pentru achiziţii de urgenţă când sunt puse în pericol vieţile pacienţilor", spune Iulian Petre, directorul Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA(UNOPA).
Într-adevăr, tânărul Andrei din Iaşi povesteşte că întotdeauna au existat probleme cu întreruperea tratamentului la început de an, dar de anul trecut, din luna mai, situaţia s-a agravat. În decursul anului 2010, spitalul de boli infecţioase din Iaşi a întrerupt de trei ori tratamentul bolnavilor câte 10-15 zile.
„Aceste întreruperi de tratament sunt foarte periculoase deoarece există riscul ca după reluarea schemei de tratament, organismul să nu mai răspundă la medicamente. În prezent există doar 12 scheme de tratament pentru HIV, deci ratarea uneia dintre ele înseamnă mai puţine şanse de viaţă", spune Andrei.
„Încetarea tratamentului pune într-un pericol foarte mare persoanele seropozitive: fără medicaţia necesară imunitatea organismului scade dramatic. În plus, virusul ajunge să dezvolte rezistenţă la medicamentele administrate până atunci şi trebuie găsite alte scheme de tratament. Iar cu cât boala este mai