Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, a conferit, miercuri seară, Legiunea de Onoare în grad de ofiţer comandantului (rector) al Universităţii Naţionale de Apărare “Carol I”, generalul locotenent Teodor Frunzeti, şi Legiunea de Onoare în grad de cavaler fostului comandant al Academiei Tehnice Militare, generalul de brigadă (r) Doru Gheorghe Safta.
În discursul său ţinut în cadrul ceremoniei de decorare, ambasadorul francez a trecut în revistă prodigioasa carieră militară, didactică şi ştiinţifică a celor doi generali români. Henri Paul a subliniat rolul esenţial jucat de aceştia în dezvoltarea parteneriatului franco-român privind învăţământul militar, parteneriat reînnodat la nivelul anului 2000 prin intermediul programului Erasmus militar.
“Legiunea de Onoare continuă să fie astăzi ordinul nostru naţional cel mai important. Acordând această distincţie unor înalte personalităţi străine, în număr foarte restrâns, preşedintele Republicii Franceze doreşte să-i recompenseze pe cei care au întreţinut şi întreţin calitatea şi intensitatea relaţiilor care unesc ţările noastre. Domnilor ofiţeri generali, vă alăturaţi astăzi lungului şir de ofiţeri români distinşi astfel de Franţa, după prinţul Bibesco, primul român care a urmat şcoala de la Saint Cyr, la mijlocul secolului al XIX-lea”, a punctat ambasadorul francez în discursul său.
În context, Henri Paul a reiterat importanţa Tratatului de la Lisabona care prevede, între altele, posibilitatea folosirii cooperării între un număr restrâns de state membre în materie de apărare.
Acesta a menţionat “parteneriatul militar fără precedent între Franţa şi Marea Britanie”, parteneriat care se doreşte dezvoltat, începând cu anul 2014, prin simularea de către Paris şi Londra, a funcţionării arsenalului lor atomic într-un laborator comun implantat în apropiere de Dijon şi crearea, din acest an, a unei “