Şeful echipei de negociatori a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a vorbit miercuri seară la TVR despre trei metode prin care România ar putea încerca diminuarea corupţiei: reducerea birocraţiei, pedepsirea celor care sunt corupţi şi transparentizarea modului în care statul operează.
"În opinia mea, cea mai bună cale de a lupta împotriva corupţiei este să faci trei lucruri. Cele trei cuvinte pe care le folosim sunt simplitate, responsabilitate şi transparenţă", spuen Franks.
Referindu-se la simplitate, acesta a vorbit despre eliminarea sau diminuarea birocraţiei: "Dacă birocraţia este foarte complicată există şi multe locuri în care poate apărea corupţia. Dar dacă sistemul este simplu, în cel mai rău caz sunt câteva locuri în care poate apărea corupţia. Deci simplificând birocraţia reduci posibilitatea apariţiei corupţiei".
În ceea ce priveşte responsabilitatea, negociatorul şef al FMI consideră că, atunci când oamenii despre care s-a demontrat că sunt corupţi sunt prinşi, aceştia trebuie pedepsiţi. "Trabuie să-i prinzi pe oamenii corupţi şi să arăţi că i-ai prins. Au fost câteva eforturi interesante în acest sens, recent, la vămi", a apreciat Franks.
Acesta a vorbit şi despre transparenţă. "Dacă reuşeşti să impui ca modul în care statul operează să fie cunoscut de toată lumea, deschis, public, pe internet, toată lumea ştie de câţi paşi e nevoie pentru a obţine un permis, va cunoaşte care este comisionul pentru vreun serviciu, atunci oportunităţile pentru apariţia corupţiei sunt mult mai reduse", a declarat Jeffrey Franks.
Şeful echipei de negociatori a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Jeffrey Franks, a vorbit miercuri seară la TVR despre trei metode prin care România ar putea încerca diminuarea corupţiei: reducerea birocraţiei, pedepsirea celor care sunt corupţi şi transparentizarea modului în care statul opereaz