Amenzile aplicate în ianuarie pentru munca la negru se ridică la peste 85.000 de lei. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM) Giurgiu spun că angajaţii fără forme legale sunt încuiaţi de agenţii comerciali, în diferite încăperi ale firmei, sau trimişi să se plimbe pe străzi, până la finalizarea controlului.
Patronii giurgiuveni îşi fac de cap şi nu ţin cont de legislaţie atunci când vine vorba de respectarea drepturilor angajaţilor. Ca să scape de sărăcie şi să câştige un ban, giurgiuvenii sunt dispuşi să lucreze fără forme legale, iar patronii îşi freacă mâinile pentru că astfel reuşesc să scape fără să plătească dări către stat pentru fiecare salariat. În prima lună a acestui an, inspectorii ITM au verificat aproximativ 140 de angajatori, 34 dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea cu oameni pentru care nu existau cărţi de muncă. În urma verificărilor, au fost aplicate 13 amenzi în valoare de peste 85.000 de lei şi 26 de avertismente.
Alte nereguli constatate ţin de lipsa dovezilor privind achitarea drepturilor salariale, nerespectarea duratei timpului de muncă stabilit în contractele individuale de muncă cu timp parţial şi nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă.
Angajaţii din confecţii, fără cărţi de muncă
„Inspectorii au dat amenzi şi pentru alte nereguli găsite, ce ţin de securitatea în muncă, întocmirea statelor de salarii şi operarea în cărţile de muncă. Până acum s-au achitat doar trei amenzi, asta înseamnă doar 5.000 de lei. Chiar dacă au primit amenzi, patronii nu se înghesuie să-şi plătească amenzile, iar cei cărora li s-a pus în vedere să vină să prezinte documentele nu o fac în termenul care le este impus”, a spus pentru „Adevărul de Seară”, Robert Bene, purtător de cuvânt ITM.
Confecţiile şi construcţiile sunt domeniile în care lucrează cei mai mulţi giurgiuveni fără forme legale, iar ca să