Data de 10 februarie este dedicată de Federaţia Rusă Zilei Diplomatului. Pentru mai multe clarificări ale sensului acestui important eveniment, Excelenţa Sa, Consulul General al Federaţiei Ruse la Constanţa, domnul Mikhail Reva, a acordat un interviu cotidianului nostru.
Excelenţa Voastră, noi românii ştim mai puţin despre această Zi a Diplomatului rus...
Da, am să explic despre ce este vorba. Ziua Diplomatului a fost stabilită prin Decretul din 31 octombrie 2002 al preşedintelui Federaţiei Ruse, V.V. Putin, în anul aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe. Până la trecerea la sistemul ministerial, problemele de politică externă ale Rusiei erau gestionate de Colegiul Afacerilor Externe, iar înainte de înfiinţarea acestuia de către aşa numitul Despărţământul Soliilor, instituit încă de la mijlocul secolului al şaisprezecelea de către ţarul Ivan cel Groaznic.
Dar ideea, cum a apărut ideea de a dedica o anumită zi diplomatului rus?
Ziua de 10 februarie nu a fost aleasă întâmplător de preşedintele Rusei pentru această sărbătoare, ea fiind legată de istoria primului departament de politică externă al Imperiului Rus - Despărţământul Soliilor. Din această zi a anului 1549 datează cea mai veche menţiune referitoare la primul departament de politică externă al statului rus. Primul său conducător a fost uricarul Ivan Mihailovici Viskovatov (Viskovatîi), pe care Ivan cel Groaznic, ţarul Rusiei, l-a însărcinat cu „treburile ambasadelor".
Şi s-a făcut primul pas.
Aşa este. Una dintre primele acţiuni diplomatice ale Vechii Rusii a fost stabilirea contactor directe cu Bizanţul. Primul tratat din istorie «Despre pace şi iubire» a fost încheiat cu Imperiul Bizantin în anul 860. În fapt, el reprezenta recunoaşterea internaţională a Rusiei. Serviciile ambasadelor Vechii Rusii şi formarea ierarhiilor diplomatice