Angajaţii „la negru“ muncesc mult, sunt loiali şi fac orice pentru a-şi păstra locul de muncă
Lanţul de restaurante Chipotle Mexican Grill din Statele Unite avea în ultima perioadă o evoluţie destul de bună - un concept interesant, o imagine eco, planuri de extindere şi o creştere cu 500% a valorii acţiunilor, în doi ani. Însă, autorităţile federale au descoperit că în fast-food-urile companiei din statul Minnesota, mai mult de jumătate dintre angajaţii care munceau erau imigranţi mexicani şi lucrau fără acte. Compania a fost forţată să concedieze toţi aceşti muncitori, potrivit Reuters. Directorul executiv al companiei Monty Moran a declarat că U.S. Immigration and Customs Enforcement (ICE), autoritatea federală care se ocupă de imigranţi, a emis "avize de inspecţie" şi pentru restaurantele din Washington DC şi Virginia. Investitorii de pe Wall Street au reacţionat la acest lucru, iar o firmă Calvert Investments a anunţat că intenţionează să discute cu Chipotle despre numărul mare de angajaţi ilegali.
Un semnal de alarmă
Dependenţa de munca ilegală este o problemă evidentă pentru restaurantele din Statele Unite. Experţii afirmă că investigaţiile la Chipotle reprezintă un semnal de alarmă pentru o industrie care este unul dintre cei mai mari angajatori din America şi care generează vânzări anuale de peste 300 de miliarde dolari, potrivit firmei de cercetare IBISWorld Inc.
ICE a mai anunţat că practicile de angajare a companiilor ar putea fi supuse de acum încolo la un control mult mai mare.
Salarii mici
În Statele Unite, industria de fast-food a plătit mereu salarii mici şi beneficii puţine pentru angajaţii săi, iar acest lucru a determinat o fluctuaţie destul de mare a forţei de muncă. Jacqueline Longnecker, preşedinte al Employment Verification Resources Inc. şi alţi experţi din domeniu afirmă că c