Scandalul pe marginea facturilor majorate de Colterm continuă în Timişoara. Decizia de achitare a facturilor aparţine strict asociaţiilor, iar dacă vecinii nu se înţeleg la plată se poate ajunge la certuri în bloc.
Un adevărat circ a izbucnit în Timişoara după ce societatea de termoficare a transmis către asociaţii înştiinţări prin care oamenii sunt anunţaţi că trebuie să plătească pentru perioada în care Prefectura Timiş şi Primăria Timişoara s-au judecat pe marginea scumpirii căldurii.
Reprezentanţii Colterm susţin că veniturile societăţii au fost prejudiciate de 22 de milioane de lei din cauză că preţul gigacaloriei nu a fost majorat din momentul în care Consiliul Local a decis acest lucru. A fost un proces în instanţă, iar judecătorii au decis definitiv şi irevocabil că scumpirea căldurii a fost legală.
Decid dacă plătesc
Magistraţii nu au obligat Colterm să recupereze banii pierduţi pe perioada procesului, dar nici nu i-a interzis, astfel că managerul Colterm a avut mână liberă să recupereze banii de la timişoreni. „Timp de şase luni am făcut expertize judiciare şi am ajuns la concluzia că aceasta este soluţia”, a spus şeful Colterm, Aurel Matei. Varianta celor de la Colterm este confirmată şi de surse din rândul judecătorilor de la Curtea de Apel Timişoara. Magistraţii susţin că, deşi nu este o măsură plăcută, varianta aleasă este legală. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, Petru Olariu, susţine însă că nu s-a respectat o serie de proceduri.
„Se încalcă contractul pentru că nu am fost anunţaţi cu 15 zile înainte, la momentul respectiv TVA-ul era de 19 la sută, acum se cere de 24 la sută. Fiecare asociaţie decide dacă plăteşte sau refuză să plătească”, a spus Olariu. Potrivit acestuia, dacă toate asociaţiile ar refuza să plătească facturile, s-ar ajunge în situaţia în care Coltermul ar fi blocat.