* Producţia OPEC a atins nivelul maxim al ultimilor doi ani, în ianuarie
Cererea mondială de ţiţei va depăşi, spre finele anului acesta, pentru prima oară în istorie, 90 de milioane de barili pe zi, deşi creşterea consumului va fi mult mai mică decât nivelul solid înregistrat în 2010, anticipează Agenţia Internaţională a Energiei (AIE).
În raportul lunar publicat ieri, AIE şi-a modificat în creştere uşoară estimările privind sporirea cererii de ţiţei în 2011: +1,46 milioane de barili/zi, cu 50.000 barili mai mult faţă de previziunea anterioară. Astfel, media cererii din anul curent va fi de 89,3 milioane de barili pe zi şi se va baza pe consumul din China.
AIE arată că majorarea producţiei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi stocurile de profil din economiile dezvoltate ar trebui să limiteze creşterea viitoare a preţului ţiţeiului.
Potrivit AIE, producţia OPEC a crescut cu 280.000 de barili pe zi în ianuarie 2011, faţă de decembrie 2010, ajungând la nivelul maxim al ultimilor doi ani: 29,85 milioane de barili/zi, în special în baza producţiei din Irak.
"Observăm ceva mai mult ţiţei de la OPEC pe piaţă. O atitudine flexibilă din partea organizaţiei este un lucru bun", a afirmat David Fyfe, director în cadrul Agenţiei.
Pe de altă parte, AIE avertizează că menţinerea preţurilor ridicate pe piaţa de profil ar putea avea efecte asupra creşterii economiei mondiale. Amintim că, recent, cotaţia barilului de petrol a depăşit pragul de 100 de dolari/baril, pe fondul revoltelor din Egipt, care au generat temeri privind livrările de pe piaţa ţiţeiului.
"Efectul preţului ţiţeiului asupra economiei mondiale riscă să se apropie, în 2011, de nivelurile care au coincis, în trecut, cu o încetinire economică marcată", estimează AIE.
"Faptul că preţurile au urcat de la circa 75 de dolari/baril în septembrie, la 95 de dol