Guvernul privatizeaza energia pe Bursa doar pe vorbe, fara calendar. Statul roman incearca anul acesta sa stranga 600 mil. euro din privatizari pe Bursa, fara a avea insa un calendar asumat si transparent al listarilor. Ce sanse are cand Polonia si Austria vin cu programe concrete de privatizari de miliarde de euro? Polonia a strans 8 miliarde de euro din privatizari in trei ani, onorandu-si promisiunile si planificand din timp vanzarea de active. La Bucuresti, companiile de stat s-au listat doar la bursa zvonurilor in ultimii ani. Guvernul de la Varsovia a invatat singur lectia privatizarilor programand vanzarile de active prin strategii multianuale, contacte directe cu investitorii straini si folosirea diplomatilor pentru promovarea proiectelor, noteaza Ziarul Financiar.
Cine va mai primi credite de la banci. Daca Romania va reveni la modelul de dezvoltare bazat pe consum, risca sa cada in dizgratia Europei. IMM-urile ar trebui sa devina tinta predilecta a bancilor. Bancile ar trebui sa faca eforturi pentru a-si educa si fideliza clientii Intreprinderi Mici si Mijlocii, apreciaza guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. "Consumul va creste, dar la cei care produc. Cei care vin cu cresteri de productivitate vor avea si cresteri de salarii si probabil, la sfarsit, va creste si consumul social", a declarat guvernatorul la un seminar pe teme economice, mentioneaza Romania libera.
Cine cumpara proiectele imobiliare falimentate. Cinci proiecte imobiliare mari, intrate in faliment in 2010, sunt scoase la licitatie in acest an. Investitorii insa nu par prea interesati de niste proprietati a caror dezvoltare trebuie continuata. Majoritatea sunt proiecte rezidentiale aflate in diferite stadii de constructie, care trebuie repozitionate pe piata. Gandite ca ansambluri exclusiviste, aceste proiecte au fost prinse de criza pe picior