Anul 2010 a fost pentru exportatori semnalul ieşirii din criză. Exporturile au totalizat peste 37 miliarde de euro şi reprezintă cel mai ridicat nivel din istorie.
Creşterea de 82% înregistrată în luna ianuarie 2011, faţă de ianuarie 2010, la exporturi extracomunitare arată continuarea tendinţei de avans a exporturilor în ansamblu. Exporturile extracomunitare sunt pentru importatori şi exportatori un indicator pentru volumul exporturilor, acestea reprezentând aproximativ o pătrime din total. Secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), Mihai Ionescu, apreciază că, deşi în 2010 au fost fluctuaţii de la lună la lună ale exporturilor, acestea au urmat în linii generale variaţiile anuale anterioare, însă rezultatele de sfârşit de an marchează ieşirea totală a sectorului din criză.
Recuperare totală
„Nu am mai avut niciodată, începând din 1990, o astfel de cifră la exporturi ca la sfârşitul anului 2010. Exportatorii au ieşi din criză. Fără a mai pune la socoteală şi luna decembrie 2010, în doar 11 luni, anului trecut exporturile au recuperat toate pierderile din perioada crizei", ne-a declarat Mihai Ionescu. În 1990, exporturile României totalizau 10,5 miliarde dolari.
Cât priveşte deficitul comercial, este de remarcat faptul că în fiecare lună a anului 2010 exporturile au crescut în proporţie mai mare decât importurile. Deficitul comercial al României a scăzut cu 409 milioane euro în 2010, la 9,5 miliarde euro, faţă de anul precedent, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
România a importat anul trecut cu 19% mai mult decât în 2009, respectiv de 47 miliarde euro, şi a exportat cu 28% mai mult, de 37 miliarde euro. „Este cel mai mic deficit comercial din ultimii cinci ani. Însă, scăderea deficitului economic nu trebuie pusă în seama vreunei performanţe ec